Gå till Startsidan
Maja Wirde Tunna trådar, stora mattor
Smålands museum
Minnenas vind

 
 
 

Aktuellt

Kulturnatten på Kulturparken Småland »
2019-01-26
Finissage: Minnenas vind »
2019-01-31
 
 

Kommande utställningar:

 

Maja Wirde Tunna trådar, stora mattor

Maja Wirde hade förmågan att väva in en hel värld av  geometriska och stiliserade mönster och symboler i sina mattor. Hon verkade under den tidiga modernismen då svensk textilkonst ansågs världsledande. Hon blev med tiden en av pionjärerna tillsammans med andra textilkonstnärer som Märta Måås- Fjetterström, Barbro Nilsson, 

Agda Österberg mfl.


Välkommen på vernissage lördag 26/1 kl. 16.00

Nicolas Hansson, publik chef Kulturparken Småland inviger 

utställningen med ett samtal om Maja Andersson Wirde.

Permanenta utställningar:

 

GRIPEBERG - VAD ÄR EN FORNBORG? ...OCH VEM BESTÄMMER DET?

Det förflutna fascinerar och människor har i alla tider haft behov av att förklara spår och lämningar i landskapet. I utställningen GRIPEBERG -Vad är en fornborg? och vem bestämmer det… visar vi bilder av en fornlämning genom olika ”glasögon”. Här finns vetenskapliga arkeologiska resultat tillsammans med folktrons och de statliga myndigheternas bild av platsen. Vi låter vi också människors personliga tolkningar och tankar kring platsen komma fram, eftersom de i hög grad är en viktig del av vårt gemensamma, levande kulturarv.

 

Utställningen öppnade 1 november 2014

 

Foto: Finn Thomsen

Sekelskiftets Växjö 1900

Växjö var vid sekelskiftet 1900 en småstad med 7 365 invånare. Domkyrkan, skolorna och funktionen som administrativt centrum för Kronobergs län gav staden sin prägel.  Handel och hantverk dominerade näringslivet och förutom en tändsticksfabrik, en mekanisk verkstad och ett bryggeri saknade Växjö större industrier. Politiskt var Växjö konservativt och de idébärande folkrörelserna hade svårt att nå framgång med sina budskap om organiserad nykterhet, socialism och ett friare kyrkoliv.

Fotografierna är hämtade ur Betty Larssons samling som förvaras på Kulturarvscentrum Småland. Hon var verksam som fotograf i Växjö 1895-1912, med ateljé på Sandgärdsgatan 22. År 1912 flyttade hon med familjen till Kristianstad, där hon fortsatte sin verksamhet som fotograf in på 1920-talet.

Konst ur samlingarna

Obs! På grund av utställningen Trumma och Hummel så kommer delar av konsten vara nedplockad från 25/9 2017 - tillsvidare. 

Museets konstsamling har byggts upp under en lång tid. Redan 1794 inlämnades det första verket, ett porträtt som sades föreställa Nils Dacke. Samlingen har växt genom donation och inköp. Under åren har museet fokuserat på konst av konstnärer med anknytning till Småland. Idag omfattar museets samling ca 1000 oljemålningar, till detta tillkommer även verk i andra material och tekniker. I orgelsalen på Smålands museum kan du beskåda en del av dem.

 

Glimtar från forntiden

Människor har levt i de här trakterna sedan inlandsisen drog sig tillbakaför mer än 10.000 år sedan. I utställningen skildras förhistorien genom modeller och fynd från länet. Här kan du bl.a. titta in i en hällkista och i ett bronsåldershus, känna på skålgrops- och runstenar samt se gravfynd och ett vikingatida svärd.

En del av utställningen visar också skickligt gjorda kopior av Ötzi - Ismannens utrustning. Ismannen dog för 5000 år sedan i en bergsskreva i Alperna efter att ha träffats av en pil i skuldran.

Myntkabinettet

Myntkabinettet i Smålands museum grundlades redan1792 och främjades under sina första år av biskopen Olof Wallquist. Genom generösa donationer och enstaka inköp utökades samlingarna successivt under1800- och 1900-talen. Idag rymmer myntkabinettet ca 40.000 föremål jämte ett omfattande numismatiskt bibliotek.

Minnenas vind - Kronobergarnas 1900-tal

På vindskontor i hyreshus och under takåsar i egnahem har vi alla under 1900-talet ställt undan det som vi inte behövt men ändå inte haft hjärta att kasta. Sammanlagt speglar alla föremålen vår egen historia i stort och smått. Smålands museum har byggt sin egen vind, Minnenas vind, och fyllt den med föremål som speglar Kronobergarnas eget 1900-tal.

I en spännande miljö med ovanliga ljus- och ljudeffekter möter besökarna kända och okända föremål som väcker minnen och sätter fart på fantasin. Här kan flera generationer gå tillsammans och känna igen sig eller förundras och minnas i livliga samtal.

På väg i 1800-talets Kronoberg

Smålands museum, landets äldsta landsortsmuseum, tillkom under 1800-talet. Museets salar och magasin har med tiden fyllts med det förgångnas spår. På väg från ett historiskt sammanhang har de blivit föremål
att vårda för kommande generationer. Vad är det för föremål? Vem har skänkt eller köpt dem? Varför? Frågorna är många och i utställningen ges prov på svar.

Tidigare utställningar:

 

Erika Lagerbielke – Form för alla sinnen

 

I utställningen Erika Lagerbielke – Form för alla sinnen berättar en av Sveriges mest välkända formgivare om sin design och hur hon inspireras av människor, material och hantverk. Utställningen visar ett personligt urval av objekt, skisser och foton sedan början av 1980-talet. ”Glas reflekterar ljus och ljus lyser genom glas. Det fångade mitt öga och min tanke när jag var barn. Idag arbetar jag med design – nyfiken, överraskad och stolt skapar jag form för alla sinnen. Välkommen in i min idévärld.”

 

Vernissageprogram

Nicolas Hansson, Kulturparken Småland, hälsar välkommen!

 

Invigningstalare är Magnus Silfverhielm, professor i design 

vid Linnéuniversitetet och Monika Widnemark, kommunalråd 

i Lessebo kommun. 

 

Musiker ur Musica Vitae: Erika Sävström Engman – violin, Jenny Wilhelmsson – viola och Daniel Tengberg – cello framför musik ur Serenad för stråktrio av Emo Dohnanyi samt musik i folkton. 

 

 

Välkomna på vernissage 2 juni kl 14.00.

Öppet till 17.00 

 

Alltid fri entré vid vernissage!


 

Dramat timme för timme - 13 april 1985

Den 13 april 1985 var dagen då alla blickar riktades mot Växjö, då en nazistdemonstration möttes av ett folkligt vrede som urartade till slagsmål och kravaller. På plats denna dag fanns fotograferna Hans Runesson, Roy Himsel, Tommy Bernesson och Erik Johannesson. Genom ett stort antal dokumentära bilder får vi följa detta drama timme för timme, från morgonen då en liten grupp nazister påbörjade en manifestation utanför residenset till dess att de av en uppretad folkmassa jagades in på järnvägsstationen. Århundradets bild tagen av Hans Runesson finns naturligtvis med, men i utställningen finns också många andra starka bilder som tidigare aldrig visats.  Det är över 30 år sedan detta hände, men de frågor om yttrande- och demonstrationsfrihetens gränser som utställningen knyter an till är lika aktuella nu som då. 

 

Invigning 27 januari kl 16.00 och pågår till 6 maj 2018

Trumma och hummel

Trumman och hummeln är två instrument med en lång historia och en speciell koppling till Småland. De två instrumenten tar oss med till sägner om forntida hjältedåd som Blendasägnen såväl som till enskilda människoöden i historien. Trätrumman, ett högljutt slagverk, hördes mest vid större sociala sammanhang medans den lågmälda brädcittran hummel snarare spelades inomhus.

 

Vernissage 28 oktober 2017 kl 14.00

 

Kulturparken Småland hälsar välkommen.

Mathias Boström, arkivchef Smålands Musikarkiv, inviger utställningen.

Under invigningen får vi lyssna till två duos Erik Hector (hummel) & Gunilla Lundh-Tobiasson (sång) samt Håkan Nilsson (trumma) & Magnus Gustafsson (fiol) 

 

Utställningen är ett samarbete med Smålands musikarkiv som 2017 firar 25 år.

 

Fri entré hela dagen!


Utställningen pågår till 26/8 2018

Årets bild 2017

Med bilden på aktivisten Tess Asplund som knöt näven framför nazisterna tog frilansfotografen David Lagerlöf hem segern i kategorin Årets bild 2017.

 

Årets Bild är Sveriges största och mest statusladdade fototävling som ägs och arrangeras av den ideella organisationen Pressfotografernas Klubb (PFK).

Årets upplaga av tävlingen är den 75:e i ordningen.

 

Vernissage 7 oktober kl 14.00

 

Utställningen pågår 7 oktober, 2017 - 7 januari, 2018

OBS! Utställningen är tillfälligt stängd 27 november - 4 december pga julmarknad  

I sin linda

Konstnären och forskaren Birgitta Nordström ställde den svåra frågan: Finns det behov av svepfiltar inom förlossnings- och neonatalvården? Hur ska de se ut? Och hur kan det behovet prövas?

 

 

Frågorna ledde till ett forskningsprojekt som involverade föräldrar som förlorat sina barn, barnmorskor och präster. I augusti 2016 påbörjades ett vävprojekt på Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg. Utställningen visar filtar, bilder och texter om projektet. 

 

Vernissage 16 september kl 15.00

 

Utställningen pågår 16 september - 29 oktober

Smålands museum 150 år

Vi firar att museet fyller 150 år med en utställning som inspirerats av både de 150 åren som gått på museet och av den stora bredden på föremål som vi har i våra samlingar. Vi frågar också vad är ett museum? Varför finns Smålands museum? Vilka låg bakom det? 

Och var är vi nu? 

 

Vernissage Fredag 3 februari 2017 kl 15.00, Smålands museum

 

Alltid fri entré på vernissage! 

 

 

Albumet från Auschwitz

I utställningen Albumet från Auschwitz visas fotografier som skildrar ankomsten av en tågtransport med judar från Ungern i maj 1944. Det är de enda bilder som finns inifrån förintelselägret och därför helt unika. Att dokumentera ”den slutliga lösningen” var förbjudet, så varför bilderna togs och sattes ihop till ett album med kalligrafiskt skrivna rubriker vet vi inte. Men vi vet att fotograferna var två SS-män.

 

Producerad av Judiska Museet

 

Invigning 27 januari 2017 

pågår till 27 augusti 2017 

 

 

Läs recension här:
http://www.svd.se/unika-bilder-inifran-auschwitz 

Årets bild 2016

Årets Bild är Sveriges största och mest statusladdade fototävling som ägs och arrangerats av den ideella organisationen Pressfotografernas Klubb (PFK) sedan år 1942. Årets Bild har vuxit sig till nya rekordnivåer de senaste åren, något som understryks av det ökande antalet tävlingsbilder och fotografer. Tävlingens främsta syfte är att främja bildjournalistik och skickligt utförda yrkesprestationer inom journalistiken. Årets upplaga av tävlingen, den 74:e i ordningen.

 

Invigning 10 december kl 14.00 av utställningen Årets bild. Kulturparkens VD Lennart Johansson hälsar välkommen. Bertil Bäckström, publik chef, berättar om utställningen. 

 

10/12, 2016 - 29/1, 2017  

 

Foto: Magnus Wennman  

Med pennan som vapen - Tryckfrihet 250 år

Med anledning av att tryckfrihetsförordningen 2016 fyller 250 år visar Kulturparken Småland utställningen Med pennan som vapen. Utifrån Strindbergs citat och bilder vill vi belysa det alltid pågående samtalet om yttrandefrihet. Som stridbar författare skaffade sig Strindberg många fiender. Han utmanade tryckfrihetens gränser och diskussionen om vad man får säga och inte får säga håller på fortfarande. 
 
Invigning 29 oktober kl 14.00 Bertil Bäckström, publik chef, hälsar välkommen och berättar om utställningen.
 
Utställningen är producerad av Strindbergsmuseet.
 
29/10 2016 - 22/1 2017 
 

Växjö stadsbibliotek 350 år. En utställning på Växjö stadsbibliotek

 

Extern utställning! Visas på Växjö stadsbibliotek

 

Ett bibliotek som fyller 350 år har naturligtvis en enormt stor och händelserik historia att berätta.

I vår utställning har vi valt att visa på ett litet, litet urval ur Växjö biblioteks rika historia.

Vi har valt ut några smakprover på böcker från 1600-talet fram till 2010-talet. Lägg märke till skillnaden mellan böckerna från början av 1800-talet och hur de ser ut på slutet av 1800-talet. Här kan vi se 100 år av teknikutveckling gällande hela bokens form. Titta också på dagens bästsäljare; pocketböcker, ljudbok och läsplatta.

Vi har också lyft fram en del märkligheter som bibliotekets minsta bok och största bok, i båda fallen biblar, och vi visar en bok som just lämnats tillbaka till biblioteket 2016, en bok som lånades ut redan 1977. Det kan man kalla långlån.

Från Kulturparken har vi fyllt på med föremål runt boken. Se vilka ljuskällor man har haft när man läst under olika perioder. Vi har plockat fram glasögon och olika typer av skrivbordstillbehör, från skrivmaskiner till pennskrin. En liten del av utställningen visar på barnböcker och olika hjälpmedel för att lära sig läsa.

 

Välkomna!

 

Vill du veta mer om Växjö biblioteks historia rekommenderar vi dig att läsa Landsbibliotekets gamla samlingar, en bok om handskrifter ur Landsbibliotekets i Växjö gamla samlingar.

Boken går att köpa eller låna i receptionen.

Kulturparken Småland AB,  Södra Järnvägsgatan 2, 352 29 Växjö