Gå till Startsidan

 
 
 
 
 

Tillfälliga utställningar:

 

Smålands museum 150 år

Vi firar att museet fyller 150 år med en utställning som inspirerats av både de 150 åren som gått på museet och av den stora bredden på föremål som vi har i våra samlingar. Vi frågar också vad är ett museum? Varför finns Smålands museum? Vilka låg bakom det? 

Och var är vi nu? 

 

Vernissage Fredag 3 februari 2017 kl 15.00, Smålands museum

 

Alltid fri entré på vernissage! 

 

Utställningen pågår tillsvidare

Albumet från Auschwitz

I utställningen Albumet från Auschwitz visas fotografier som skildrar ankomsten av en tågtransport med judar från Ungern i maj 1944. Det är de enda bilder som finns inifrån förintelselägret och därför helt unika. Att dokumentera ”den slutliga lösningen” var förbjudet, så varför bilderna togs och sattes ihop till ett album med kalligrafiskt skrivna rubriker vet vi inte. Men vi vet att fotograferna var två SS-män.

 

Producerad av Judiska Museet

 

Invigning 27 januari 2017 

pågår till 20 augusti 2017 

 

 

Läs recension här:
http://www.svd.se/unika-bilder-inifran-auschwitz 

Växjö stadsbibliotek 350 år. En utställning på Växjö stadsbibliotek

 

Extern utställning! Visas på Växjö stadsbibliotek

 

Ett bibliotek som fyller 350 år har naturligtvis en enormt stor och händelserik historia att berätta.

I vår utställning har vi valt att visa på ett litet, litet urval ur Växjö biblioteks rika historia.

Vi har valt ut några smakprover på böcker från 1600-talet fram till 2010-talet. Lägg märke till skillnaden mellan böckerna från början av 1800-talet och hur de ser ut på slutet av 1800-talet. Här kan vi se 100 år av teknikutveckling gällande hela bokens form. Titta också på dagens bästsäljare; pocketböcker, ljudbok och läsplatta.

Vi har också lyft fram en del märkligheter som bibliotekets minsta bok och största bok, i båda fallen biblar, och vi visar en bok som just lämnats tillbaka till biblioteket 2016, en bok som lånades ut redan 1977. Det kan man kalla långlån.

Från Kulturparken har vi fyllt på med föremål runt boken. Se vilka ljuskällor man har haft när man läst under olika perioder. Vi har plockat fram glasögon och olika typer av skrivbordstillbehör, från skrivmaskiner till pennskrin. En liten del av utställningen visar på barnböcker och olika hjälpmedel för att lära sig läsa.

 

Välkomna!

 

Vill du veta mer om Växjö biblioteks historia rekommenderar vi dig att läsa Landsbibliotekets gamla samlingar, en bok om handskrifter ur Landsbibliotekets i Växjö gamla samlingar.

Boken går att köpa eller låna i receptionen.

Permanenta utställningar:

 

GRIPEBERG - VAD ÄR EN FORNBORG? ...OCH VEM BESTÄMMER DET?

Det förflutna fascinerar och människor har i alla tider haft behov av att förklara spår och lämningar i landskapet. I utställningen GRIPEBERG -Vad är en fornborg? och vem bestämmer det… visar vi bilder av en fornlämning genom olika ”glasögon”. Här finns vetenskapliga arkeologiska resultat tillsammans med folktrons och de statliga myndigheternas bild av platsen. Vi låter vi också människors personliga tolkningar och tankar kring platsen komma fram, eftersom de i hög grad är en viktig del av vårt gemensamma, levande kulturarv.

 

Utställningen öppnade 1 november 2014

 

Foto: Finn Thomsen

Sekelskiftets Växjö 1900

Växjö var vid sekelskiftet 1900 en småstad med 7 365 invånare. Domkyrkan, skolorna och funktionen som administrativt centrum för Kronobergs län gav staden sin prägel.  Handel och hantverk dominerade näringslivet och förutom en tändsticksfabrik, en mekanisk verkstad och ett bryggeri saknade Växjö större industrier. Politiskt var Växjö konservativt och de idébärande folkrörelserna hade svårt att nå framgång med sina budskap om organiserad nykterhet, socialism och ett friare kyrkoliv.

Fotografierna är hämtade ur Betty Larssons samling som förvaras på Kulturarvscentrum Småland. Hon var verksam som fotograf i Växjö 1895-1912, med ateljé på Sandgärdsgatan 22. År 1912 flyttade hon med familjen till Kristianstad, där hon fortsatte sin verksamhet som fotograf in på 1920-talet.

Konst ur samlingarna

Museets konstsamling har byggts upp under en lång tid. Redan 1794 inlämnades det första verket, ett porträtt som sades föreställa Nils Dacke. Samlingen har växt genom donation och inköp. Under åren har museet fokuserat på konst av konstnärer med anknytning till Småland. Idag omfattar museets samling ca 1000 oljemålningar, till detta tillkommer även verk i andra material och tekniker. I orgelsalen på Smålands museum kan du beskåda en del av dem.

 

Glimtar från forntiden

Människor har levt i de här trakterna sedan inlandsisen drog sig tillbakaför mer än 10.000 år sedan. I utställningen skildras förhistorien genom modeller och fynd från länet. Här kan du bl.a. titta in i en hällkista och i ett bronsåldershus, känna på skålgrops- och runstenar samt se gravfynd och ett vikingatida svärd.

En del av utställningen visar också skickligt gjorda kopior av Ötzi - Ismannens utrustning. Ismannen dog för 5000 år sedan i en bergsskreva i Alperna efter att ha träffats av en pil i skuldran.

Myntkabinettet

Myntkabinettet i Smålands museum grundlades redan1792 och främjades under sina första år av biskopen Olof Wallquist. Genom generösa donationer och enstaka inköp utökades samlingarna successivt under1800- och 1900-talen. Idag rymmer myntkabinettet ca 40.000 föremål jämte ett omfattande numismatiskt bibliotek.

Minnenas vind - Kronobergarnas 1900-tal

På vindskontor i hyreshus och under takåsar i egnahem har vi alla under 1900-talet ställt undan det som vi inte behövt men ändå inte haft hjärta att kasta. Sammanlagt speglar alla föremålen vår egen historia i stort och smått. Smålands museum har byggt sin egen vind, Minnenas vind, och fyllt den med föremål som speglar Kronobergarnas eget 1900-tal.

I en spännande miljö med ovanliga ljus- och ljudeffekter möter besökarna kända och okända föremål som väcker minnen och sätter fart på fantasin. Här kan flera generationer gå tillsammans och känna igen sig eller förundras och minnas i livliga samtal.

På väg i 1800-talets Kronoberg

Smålands museum, landets äldsta landsortsmuseum, tillkom under 1800-talet. Museets salar och magasin har med tiden fyllts med det förgångnas spår. På väg från ett historiskt sammanhang har de blivit föremål
att vårda för kommande generationer. Vad är det för föremål? Vem har skänkt eller köpt dem? Varför? Frågorna är många och i utställningen ges prov på svar.

Tidigare utställningar:

 

Årets bild 2016

Årets Bild är Sveriges största och mest statusladdade fototävling som ägs och arrangerats av den ideella organisationen Pressfotografernas Klubb (PFK) sedan år 1942. Årets Bild har vuxit sig till nya rekordnivåer de senaste åren, något som understryks av det ökande antalet tävlingsbilder och fotografer. Tävlingens främsta syfte är att främja bildjournalistik och skickligt utförda yrkesprestationer inom journalistiken. Årets upplaga av tävlingen, den 74:e i ordningen.

 

Invigning 10 december kl 14.00 av utställningen Årets bild. Kulturparkens VD Lennart Johansson hälsar välkommen. Bertil Bäckström, publik chef, berättar om utställningen. 

 

10/12, 2016 - 29/1, 2017  

 

Foto: Magnus Wennman  

Med pennan som vapen - Tryckfrihet 250 år

Med anledning av att tryckfrihetsförordningen 2016 fyller 250 år visar Kulturparken Småland utställningen Med pennan som vapen. Utifrån Strindbergs citat och bilder vill vi belysa det alltid pågående samtalet om yttrandefrihet. Som stridbar författare skaffade sig Strindberg många fiender. Han utmanade tryckfrihetens gränser och diskussionen om vad man får säga och inte får säga håller på fortfarande. 
 
Invigning 29 oktober kl 14.00 Bertil Bäckström, publik chef, hälsar välkommen och berättar om utställningen.
 
Utställningen är producerad av Strindbergsmuseet.
 
29/10 2016 - 22/1 2017 
 

Yngve Räv - Målare

Yngve Reinhold Johansson, kallad Yngve Räv, var till yrket en vanlig målare, som även målade tavlor. Tavlor av ett Växjö som nu försvunnit.

 

Vem var mannen bakom myten Yngve Räv, originalet som sägs ha finansierat sitt alkoholmissbruk och sina katters fisk med att måla tavlor?

 

För första gången visas här ett 150-tal av Yngve Rävs tavlor, och vi gör ett försök att berätta hans historia. Till hjälp har vi släktingar och ett 50-tal berättelser av de som fortfarande äger tavlor Yngve målat och som de generöst har lånat ut till utställningen.

 

Yngve Reinhold Johansson föddes 1912 och dog 1989.

 

Vernissage 19 mars, kl.14.00 

19 mars - 11 september 2016

Loranga! Loranga! En väldigt stor utställning om Barbro Lindgrens universum

Loranga! Loranga! förvandlar Smålands museum till en Barbro Lindgrensk värld där en lekfull scenografi varvas med utrymme för reflektion. Som besökare bjuds du in till ett sinnligt utforskande av ett universum som så många lärt känna via böckerna om Loranga, Masarin och Dartanjang, Gorillorna, Benny och Den vilda bebin. Det blir en interaktiv upptäcktsresa genom de fantasifulla landskap som är så starkt förknippade med Barbro Lindgren.
 

Att tänka på: 

Vi är otroligt glada över att det är så många som vill komma och se vår fina utställning. Här är några saker som är bra att tänka på innan ni besöker LorangaLoranga!

  • Intresset är stort för utställningen, det betyder att det kan bli lite kö, vi tar in max 50 personer åt gången i utställningen.
  • I utställningen ansvarar föräldrar/målsmän för sina barn. 
  • Ni som kommer med större barngrupper rekommenderar vi en tid på ca 45 minuter för att hinna se hela utställningen. 

Invigning på Kulturnatten
30 januari 2016 kl. 14.00
 
30 januari - 28 augusti 2016
 
Utställningen är producerad av Dunkers Kulturhus/ Producent: AnnCatrin Gummesson  

David Bowie 1947 - 2016

Vi tänder ett ljus och öppnar en miniutställning över David Bowie. Skivomslag, konsertbiljetter, tidningsomslag, böcker, omsorgsfullt samlat av Mariann Gustafsson.


 

15/1-28/2 2016 

Liv Strömquist - Blood mountain

Liv Strömquist är en av Sveriges mest etablerade serietecknare. Hösten 2014 släppte hon albumet Kunskapens frukt. I utställningen visar vi nu kapitlet Blood Mountain i sin helhet.

 

Med vass satir synliggör Liv Strömquist maktstrukturer i både media och vardagsliv. Hon vänder på perspektiv, betraktar och ifrågasätter orättvisor och ojämlikheter. Som stöd för sitt resonemang hänvisar hon ofta till tidningsartiklar, litteratur och forskning. Liv är även den första svenska serietecknare som fått litteraturpriset.

 

Utställningen är producerad av Landskrona museum

 

5/9-22/11 2015

Kvinnans årstider, ur ett annat perspektiv

En utställning med 22 parafraser över Elisabeth Bergstrand-Poulsens gobeläng.

 

Medverkande konstnärer:

Stina Lindskog, Niels Elley, Mona Hedin, Annika Peterson, Ingrid Peterson, 

Petra Pettersson, Eva Sundman, Ann-Britt Åleheim, Sylvia Edwinsson, 

Melsene Laux, Tex Berg, Marianna Agetorp, Hillebil Andersen, Bo Bergstrand, 

Pauline Fransson, Ann-Gret Fridström, Rosemarie Holmström, Kristina Jeppsson, Pamela Karlsson, Elisabeth Lindstedt, Pernilla Norrman, Paula Anneli Strömberg.

 

29/8-15/11 2015

 

Spela roll

Är du intresserad av dataspel? Spelar du kanske själv, eller vill du veta mer om vad det egentligen handlar om? Prova Sveriges första spel, och ett axplock från de första kommersiella utvecklarna, prova på e-sport, gör ditt eget spel, sök spelindustrins rötter, kika in bakom de svenska spelbolagens kulisser, och mycket mer! 

 

Med denna vandringsutställning vill vi skriva in Sveriges kapitel i denna historia – Norden och framför allt Sverige har en lång och spännande historia inom utveckling av dataspel. Spelbranschen räknas nu som en av världens största underhållningsbranscher, en bransch där Sverige har en välrenommerad position. 

 

Utställningen är producerad av Datamuseet IT-centrum.

 

30/5-16/8 2015

Händer som skapar - 12 000 timmar av handens arbete

Inför Hemslöjden i Kronobergs 100 års jubileum, har hundratals slöjdare, konsthantverkare och konstnärer verksamma i Kronobergs län bidragit med  måleri, tovning och keramik till trä och metallslöjd för att skapa ett fantastiskt kollektivt verk hos oss. Efter utställningsperioden delas verken upp och ställs ut i respektive kommun.

 

Utställningen är ett samarbete med Hemslöjden i Kronoberg.

 

9/5-23/8 2015

 

Vill du också vara med i utställningen Händer som skapar? 

Skicka in ditt namn och ett fotografi på 

det du gjort med dina egna händer till:

Kulturparken Småland

Box 102, 351 04 Växjö

märk: Händer som skapar

alt maila till: info@kulturparkensmaland.se 

Så sätter vi upp en bild på ditt verk i anslutning till utställningen.

 

#händersomskapar 

 

För mer info: hemslojdenkronoberg.se

 

Se filmer här (länk) 

Ordets makt

Ord spelar roll. Hur ser propaganda ut och vad kan hatspråk få för förödande konsekvenser? Hur kan orden stärka oss och vad är yttrandefrihet? Hur har det fula språket förändrats genom historien?

 

Utställningen visas i samarbete med det Fria ordets hus i Växjö.

Utställningen är producerad av Fredens hus i Uppsala. 

 

Utställningen visades 14/2-29/3 2015 

Kulturparken Småland AB,  Box 102, 351 04 Växjö