Gå till Startsidan
 

Vinnarna i BLODs novell- och illustrationstävling är: (klicka på länken för att läsa bidraget)

Albin Persson (12 år) för novellen Vampyren Bengt

Isabel Jonsson (9 år) för novellen Månens hemlighet

Isak Björk (9 år) för illustrationen Kallt Blod

och slutligen ett hederspris till Judith Palm Johansson för novellen Gloshonets väg

 
Hur har man sett på olika övernaturliga och blodtörstiga varelser i Småland och världen?
Hur kom de till? Kunde man skydda sig? Vad är blod egentligen? Och hur har man sett på blod under historiens gång? Vi visar allt från föremål, ramsor, småländska skrönor, matlagning med blod och mystik till dagens vampyrer som kallar sig vegetarianer och endast dricker djurblod. I vår utställning får du smakprover på lite av varje.
 

TÄVLING: Något att sätta huggtänderna i!

Kulturparken Småland utlyser i samarbete med Stadsbiblioteket i Växjö en tävling med temat vampyrer och varulvar.
 
Välj ditt vapen; penna, pensel eller andra verktyg
för att skriva eller illustrera din historia.
Tävlingen är indelad i tre klasser:
9-13 år, 14 -19 år & 20 -100 år
 
Fina priser och chansen att få ställa ut på museet utlovas. Bidraget mailas till nyheter@kulturparkensmaland.se eller postas till: Kulturparken Småland, Södra Järnvägsgatan 2, 351 04 Växjö och märks ”Blod”. 
Novellen ska vara på svenska och i och med tävlingsdeltagandet godkänner alla tävlande att bidraget får publiceras på kulturparkensmaland.se och www.vaxjo.se/bibliotek.
Novellen får inte överskrida 13.000 tecken eller sex maskinskrivna sidor.
 

Föreläsning: Blod och religion - Blodets betydelse i världsreligionerna


Följ med på en resa om blod genom de olika världsreligionerna. I de olika religionerna finns det mycket olika tankesätt rörande blod, hur man skall hantera blod, vad blodet står för och hur det påverkar vardagen. Precis som blodet är essentiellt för det mänskliga livet så är även blodet i det religiösa tänkandet. Bland annat kommer ämnet mat behandlas, där det bland annat kommer att tas upp en diskussion om halal-mat och kosher-mat, religiös bakgrund och modern tillämpning. Vi kommer även att beröra drickandet av blod, blodsoffer och blodtransfusioner. 
 
Kvällens föreläsare är Fredrik Schirén som har en kandidatexamen i religionsvetenskap, är multireligiös guide för utställningen "Gud har 99 namn", är praktiserande buddhist och även har ett stort intresse för mytologi och folklore.  
Med anknytning till utställningen BLOD, vampyrer varulvar med mera. Föreläsningen avslutas med diskussion/frågestund kring ämnet.

Entré: 50 kr
29 maj kl 18:00 Smålands museum
 

Föreläsning: En blodig historia - Vampyrer genom tiderna  


Anna Höglund, fil.dr i litteraturvetenskap tilllika vampyrexpert från Växjö, föreläser om vampyrerna genom tiderna med anknytning till utställningen BLOD, vampyrer varulvar med mera. Föreläsningen avslutas med diskussion kring ämnet.
Entré: 50 kr
24 april kl 18:00 Smålands museum

BLODSMAK 20 april.
Filmmaraton all night long!

18:00 Fearless vampire killer (1967)
20:30 Lost Boys (1987)
22:30 Interview with a vampire (1994)

50 kr för 3 filmvisningar
15 års åldersgräns
Välkomna!
 
 
 

 

BLOD i media

Se ett klipp från TV4växjö om BLOD här:
http://www.tv4play.se/program/nyheterna-växjö?video_id=2301913 
0.55 in i nyheterna

Läs intervjun med Anna Höglund i Smålandsposten som är med och inviger utställningen BLOD här: http://www.smp.se/nyheter/Kultur___N_je/en-bloddrypande-kulturhistoria(3691500).gm

L
äs  den eminenta recentionen kring BLOD i Smålandsposten här:
http://www.smp.se/nyheter/Kultur___N_je/blodigt-varre-pa-emigrantinstitutet(3693266).gm 

Läs två artiklar från Växjöbladet om BLOD här:
Växjöbladet 21/3-2013

BLOD är med i Lokaltidningen 26/3, läs artikeln här:
http://commersen.lokaltidningen.se/en-blodig-utstallning-/20130326/artikler/703279886/1476

B
LOD i Smålandsnytt 10/4
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/smalandsnytt/bor-titta-sig-over-axeln-nar-man-ar-ute
Varulven
Ordet varulv kommer av ett gammalt nordiskt ord verr som betydde man. 
Olaus Magnus skriver på 1500-talet i sitt verk Historia om de nordiska folken: 
”Det finns en slags vargar som i själva verket är till vargar förvandlade människor. De går in i ölkällarna och dricker där ut åtskilliga tunnor av öl och mjöd. Men till skillnad från vanliga vargar staplar de tomfaten ovanpå varandra mitt i källaren.” 
Att känna igen en varulv
Alla varulvar har sammanvuxna ögonbryn. I Ryssland hade varulven hår under tungan. Ett blodrött födelsemärke kallat ”Kains märke” dök också upp på varulvar ibland. I några sägner från Frankrike och Tyskland berättas att den som var varulv hade märket av ett pentagram på bröstet.Det var vanligt i folktron att varulven hade vargskinn på avigsidan av människohuden. När varulven förvandlades vände den helt enkelt skinnet ut och in, så att vargen kom fram och människan veks undan. Många sägner berättar om hur en jägare skjuter en stor, otäck varg, men sedan när han skär upp skinnet för att flå den hittar han en väst med guldknappar innanför skinnet. Naturligtvis är vargen i historien en varulv och inte vem som helst, utan ofta en viktig person i samhället, som präst, domare eller adelsman. I Mellansverige var det ofta någon illasinnad person som förvandlades till varulv.  

Skulptur: Annika Svensson
Foto: Jörgen Ludwigsson
 
Gloson
Hennes närmaste släkting är kyrkogrimmen, ett väsen som höll ordning och reda på kyrkogårdarna. Hennes främsta uppgift var att köra bort folk som uppträdde störande innanför kyrkans murar. Såväl kyrkogrimmen som gloson är ett slags spöksvin som varslar om död och olyckor, men det de gillar mest är att skrämma och skada. Strax före och efter jul bör man passa sig noga när det är som mörkast, det är då hon är ute och ränner.
Större än ett vanligt svin
Gloson är större än vanliga svin och är vit eller svart till färgen. Hon har ögon stora som grötfat som lyser blodröda i natten. Pälsen har borst som är lika vassa som en nyslipad såg och lyser blodröda i mörkret. 

Skulptur: Annika Svensson
Foto: Jörgen Ludwigsson
 
Svarta madame, läskiga madame, blodiga madame.
Svarta madame har varit en välkänd skräckgestalt bland skolbarn sedan slutet av 1950- talet. Svarta madame är en mycket skräckinjagande dam. Enligt uppteckningarna har hon grönt hår, röda vampyrtänder, självlysande gula ögon, svart hår och är iklädd svarta kläder.
Om man går in i ett kolsvart badrum, tittar i spegeln och upprepar ”jag tror inte på dig Svarta madame” tolv gånger, så skall hon komma ut ur spegeln. Ett möte med Svarta madame kan ha hemska följder.
 
Det var en pojke som gick in på en toalett med ett tänt ljus i ena handen. Efter en stund hördes ett förfärligt skrik och han kom ut helt sönderriven. Det finns även berättelser om att hon framkallar olyckor i och utanför ens drömmar, om barn som blivit galna. 

Skulptur: Annika Svensson
Foto: Jörgen Ludwigsson
 
Med en början i utställningen ”Vampyrer” från Hallands kulturhistoriska museum, har Kulturparken Småland skapat ett smörgåsbord av blod, vampyrer, varulvar, maror och en och annan gloson
Kulturparken Småland AB,  Södra Järnvägsgatan 2, 352 29 Växjö