Gå till Startsidan

Spännande arkeologi

 
Visste du att det finns mängder av fornlämningar i Kronobergs län och att det har gjorts många spännande arkeologiska undersökningar? Vi hjälper dig att hitta vägen till de förhistoriska spåren i ditt bostadsområde, vid din sommarstuga eller nära din skola. Kontakta gärna oss på Kulturparken Småland om du har frågor eller funderingar kring fornlämningar eller förhistorien i Smålands inland! 

Åsa Alering, arkeolog. Tel 0470-704258 eller asa.alering(at)kulturparkensmaland.se

 

 
Vill du prova på att vara arkeolog? Under våren 2016 kommer en stenåldersboplats på ön Gettersö i sjön Bolmen att undersökas. Genom att delta i vår studiecirkel kan du vara med! Inga förkunskaper krävs. Bara glatt humör och ett gryende intresse för stenålder och arkeologi! Kursen och undersökningen, som är ett samarrangenmang med Kronobergs arkelogiska förening, leds av arkeologer från Kulturparken Småland och Fornforskaren AB. Klicka HÄR för att komma till studiecirkelns egen sida. Där kan du ladda hem litteratur, hitta kontaktuppgifter och få mer information om projektet.  
 
Sök i kartan! Det har gjorts omkring 600 arkeologiska undersökningar i Kronobergs län under åren 1990 - 2014. Just nu jobbar vi med att lägga ut information om grävningarna. Genom att klicka HÄR kan man söka efter undersökningsplatserna via en karta. Det går också att läsa mer om resulaten genom att ladda hem de arkeologiska rapporterna direkt till datorn! Arbetet pågår, men gå gärna in och se hur långt vi har kommit hittills. Kanske finns det spännande arkeologi närmare än du tror! 
 
Gripebergs fornborg. Mitt i Notteryds naturreservat ligger en spännande plats. Det är en så kallad fornborg från bronsåldern. Kulturparkens arkeologer har gjort tre forskningsundersökningar där, tillsammans med medlemmar från Kronobergs arkeologiska förening. Du kan gärna läsa om resultaten och tolkaningarna genom att klicka dig fram till den arkeologiska rapporten Gripeberg 2014_8. Om du hellre vill kan också se en liten film som arkeologerna har gjort om Gripeberg. För att se filmen klickar du HÄR!
 
Platsr - vad är det? Jo, om du snabbt vill överblicka några av de mest intressanta arkeologiska undersökningarna i Kronobergs län, då kan du klicka dig till vår samling på Platsr! Där kan du läsa korta texter om fornlämningarna och se bilder från undersökningarna. Vill du veta mer om Platsr och hur du själv kan använda sidan? Titta på Riksantikvarieämbetets lilla film HÄR!
 

 
Var finns det fornlämningar i Sverige? Är du nyfiken på det så ska du gå in på Riksantikvarieämbetets hemsida och titta i fornminnesregistret. Där kan du se var lämningarna ligger, vilken typ av lämningar det är, om de är undersökta och mycket mer! 
 
Sidan uppdaterad 2014-06-10
Kulturparken Småland AB,  Södra Järnvägsgatan 2, 352 29 Växjö