Gå till Startsidan

Hald-Gatestipendiet

Hald Gate-stipendiet 2012

Hald Gate-stipendiet för 2012 tilldelas glasblåsarmästaren Johan Nilsson, verksam på Kosta glasbruk (Orrefors Kosta Boda AB). 

 

Johan Nilsson är född 1972. Han är utbildad glasblåsare och började sin bana som 16-åring på Kosta glasbruk, där han på traditionellt vis fick börja som inbärare. Efter några års avbrott med arbete inom annan verksamhet och militärtjänstgöring återvände han till glasbruket i mitten av 1990-talet. Under drygt fyra år arbetade han med servisglasproduktion och kunde efter en tid både ”dra ben och göra fot”. Därefter fick han plats i verkstad 12, som är inriktad på produktutveckling och framställning av avancerat konstglas. Med mentorer som dåvarande mästaren och tillika fadern Jan Nilsson liksom medarbetarna Tuomo Nieminen och Jan-Olov Augustsson utvecklades Johan snabbt inom hantverket. Som fullfjädrad glasblåsare övertog han 2003 mästarplatsen i verkstad 12 efter faderns pensionering. Johan har samarbetat med i stort sett alla konstnärer verksamma inom koncernen under senare år, och mångfalden av konstglas visar hans stora förmåga att förverkliga deras skisser. Utmaningar är inget som skrämmer mästaren som hanterar den glödande glasmassan till fullo!
 

Hald Gate-stipendiet 2011

Hald Gate-stipendiet tillfaller 2011 gravören Jan Neikter och glasblåsaren Thomas Wingård, som båda är verksamma på Kosta.

 

Jan Neikter

Den viktigaste motiveringen till att Jan Neikter får Hald Gate-stipendiet är att han förvaltar ett unikt hantverkskunnande på "den kalla sidan" inom glastillverkningen och på ett förtjänstfullt sätt håller detta yrke levande. Jan började sin långa bana som gravör på Kosta glasbruk 1969. Sin gedigna utbildning fick han dels i brukets egen gravörverkstad under Tage Cronqvists ledning, dels på glasskolan i Hovmantorp. Jan fick börja med traditionell koppargravyr och dekorerade i den tekniken tusentals servisglas. Efterhand övergick han till att använda handstycke och kunde snart med stor precision gravera de mest avancerade dekorer med den roterande lilla trissan. Under mer än 40 år på Kosta har Jan arbetat tillsammans med kända en rad konstnärer som Vicke Lindstrand, Lisa Bauer, Harald Wiberg och Göran Wärff. Till Jans paradnummer hör det välkända Jerringpriset, som varje år delas ut till framstående idrottsmän. Under flera årtionden har han också gjort Linnéadekoren på de välkända skålarna "För nit och redlighet i rikets tjänst".

 

 

Thomas Wingård

Thomas Wingård arbetar som mästare i servisglasverkstad i hyttan på Kosta. Dessutom har han särskilt ansvar att vara delaktig i produktutvecklingen av nya servisglas. Han har god blick och känsla för de små skillnader, som avgör om ett glas ska bli vackert och tillverkningsbart, vilket gör honom till en given Hald Gate-stipendiat. Thomas började i hyttan som fotanfångare 1987 och avancerade snart till uppblåsare och benmakare för att 1999 slutligen bli mästare med egen verkstad. I början av sin karriär hade även hunnit med ett par år på glasskolan i Kosta. De senaste åren har han bl a deltagit i utvecklingsarbetet med bröllopsservisen till Kronprinsessparet och varianten Divine samt flera nya Intermezzoglas tillsammans med Erika Lagerbielke. Sugar Dandy av Åsa Jungnelius och Two of us med Kjell Engman är andra exempel, där Thomas insats har varit avgörande och där han har varit med om att utveckla ny teknik.

 

För ytterligare information om Hald Gate-stipendiet se bifogad fil.

 

Sidan uppdaterad 2012-12-12

Kulturparken Småland AB,  Södra Järnvägsgatan 2, 352 29 Växjö