Kronobergs slottsruin

Vasaborgen som blev en ruin

Kronobergs slottsruin ligger vid Helgasjöns strand och var från början en biskopsborg. Upprorsmannen Nils Dacke firade jul på Kronoberg 1542. Det småländska bondeupproret slogs ner och slottet byggdes istället ut av Gustav Vasa och hans söner, som en viktig del i att försvara gränsen mot Danmark. Vid den här tiden hörde Blekinge och Skåne till Danmark.

I mitten av 1600-talet hade dessa landskap blivit svenska och slottets funktion som gränsförsvar hade upphört. Istället började sten tas bort från slottet för att användas som byggnadsmaterial inne i Växjö. Det en gång viktiga och ståtliga slottet förvandlades till en ruin.

Utställningen I skuggan av Vasa

På Kronoberg visar vi skärmutställningen I skuggan av Vasa. Utställningen tar sikte på Småland, Kronoberg och Dackefejden. Vi får följa händelseutvecklingen som ledde fram till Dackes välkända bondeuppror där bönderna gick till strid för sin sak mot Gustav Vasa. Utställningen vill visa vilka personer och faktorer som låg bakom det som skulle komma att bli det största bondeuppror som norden sett. Utställningen finns inne i slottsruinens kökslänga.

Hungrig?

Ryttmästaregårdens café & restaurang ligger bredvid Kronobergs slottsruin. Här finns möjligheter att äta gott och njuta av en unik kultur- och naturupplevelse.

Ångaren Thor