Gå till Startsidan

 
 
 

Kommande utställningar:

 

Propaganda - risk för påverkan

Idag översköljs vi av information och många vill påverka hur vi tänker och beter oss. Det här skapar stora demokratiska möjligheter, men ställer också krav på oss människor och vår förmåga till kritiskt tänkande.


Den här utställningen visar hur ”det goda samhället” lyftes fram i propaganda i Nazityskland och Sovjetunionen under 1930- och 40-talen. Utställningen handlar också om dagens mediesamhälle, vad som styr medieflödet och hur mottagliga människor är för påverkan.


Tanken är att du som förstår propagandans mekanismer också kan tänka kritiskt och se igenom manipulerande budskap.

 

Välkommen på vernissage lördag 26/1 kl 14.00

Invigningstalare är Anders Lindberg, ledarskribent på tidningen Aftonbladet. 

Bertil Bäckström, Forum för levande historia, berättar om utställningen. 

 

Tillfälliga utställningar:

 

I telefonen finns hela människan

De är svetsare, lärare, eller fotbollsspelare. De har barn. De har gått i skolan. De har varit förälskade. Minst av allt vill de vara flyktingar.

 

I telefonen finns hela människan – en utställning av Henrik Teleman tillsammans med Zainab Witwit och människor som nyligen kommit till Sverige, i samarbete med Jönköpings läns museum, Kalmar läns museum, Folkets Konsthall, Malmö museer, Kulturparken Småland, Arbetets museum, Örebro läns museum, Upplandsmuseet och Gotlands museum. Finansierat av deltagande museer, Statens Kulturråd och PostkodLotteriets Kulturstiftelse.

 

Här kan du läsa mer om I telefonen finns hela människan 

 

Vernissage 22/9

Utställningen pågår till 31/12 

Permanenta utställningar:

 

Drömmen om Amerika

Drömmen om Amerika visar amerikautvandringen 1840-1930. Besökarna får med hjälp av modeller, fotografier, statistik, ljudstationer, datorer, originalföremål och konstverk grundläggande kunskap om utvandringens bakgrund, överfarten till Amerika, bosättningen och förhållanden i det nya landet. Dessutom kan besökarna gå in på Snusgatan och uppleva livet i svensk-amerika.

Mobergrummet

Vilhelm Mobergrummet är en rekonstruktion av författarens skrivarstuga. Vilhelm Moberg har bland annat skrivit Utvandrarserien.

 

Vykortsfoto: Lars Nordin

Tidigare utställningar:

 

Småland väver

Småland väver är en utställning i två delar. ”Flera nyanser av Småland” visar vad man väver i Kronoberg, Jönköping och Kalmar i dag och ”Smålandsväv från förr” visar på gammal och historisk smålandsväv. Utställningen är ett samarbete mellan hemslöjden i de tre länen Kronoberg, Jönköping och Kalmar och öppnar i samband med den stora Vävmässan 2017 i Växjö. 

 

Småladsväv  är en variant av solvad upphämta. 

 

Utställningen pågår 16 september, 2017 - 28 januari, 2018 

Jag kom ensam - om flykt i barn och ungdomen

Fotografier av Kenny Bengtsson

Jag kom ensam handlar om mötet. Om att se den enskilda människan och höra hennes historia. Det finns lika många berättelser som det finns människor. I utställningen får vi möta 51 av dessa berättelser som tillsammans ger en bild av vad flykt som barn kan innebära. Ibland tycker vi berättelsen känns bekant, andra gånger överraskar den och lär oss något nytt.

 

Vernissage 25 februari 2017 kl 14.00

Invigning av utställningen Jag kom ensam - Om flykt i barn- och ungdomen. Bertil Bäckström, publik chef Kulturparken, hälsar välkommen.

Kenny Bengtsson berättar om utställningen. 

 

Alltid fri entré på vernissage! 

 

Utställningen pågår till 27 augusti, 2017

Det var egentligen ett vackert fartyg. M/S Wilhelm Gustloff – världens största fartygskatastrof

Utställningen tar sin utgångspunkt i fartyget Wilhelm Gustloff som sänktes den 30 januari 1945 av en sovjetisk ubåt. 9000 människor i flykt västerut undan Röda armén fick sätta livet till varav tusentals barn. Wilhelm Gustloff är den största kända fartygskatastrofen i världen.

 

Tanken med utställningen är att låta konstnärer från Sverige, Tyskland, Ryssland och Polen arbeta med problematiken kring fartygets plats i historien. Att ta fasta på den skillnad som finns i historieskrivningen i de olika länderna beroende på hur man ser på sig själv i förhållande till olyckan. Är man ett offer, en förövare eller är man neutral?

 

Günter Grass, Olo Walicki, Hubert Czerepok, Jonas Dahm, 

Jörg Herold, Magnus Petersson, Anna Steller och Evgeny Umansky.

Kuratorer för utställningen är Iwona Bigos och Martin Schibli, konstnärlig ledare Växjö konsthall.

 

11 juni 2016- 29 januari 2017 

Läs mer här! 

 

Utställningen har initierats och tidigare genomförts av Iwona Bigos och Martin Schibli under namnet Po prawdże to piękny sztatek beł | War aijentlich ain scheenes Schiff på Gdańska Galeria Miejska och har även 

visats i en version på Günter Grass Haus i Lübeck. Nästa år är den planerad att visas i Kaliningrad.  

 

 

Utställningen stöds av Polska Institutet 

Allt har sin tid

En utställning och en föreställning!
En bluesig föreställning om kärleken till ett torp, en mormor och en man. Nu packar Monika, som arbetar på ett museum, upp en utställning om torp. Trasmattor, spetsgardiner, bruksföremål och prydnadssaker. Ur tingen växer minnen. För vad var det egentligen som hände den där soliga sommardagen som började i dur och slutade i…Av och med Mary Lou Ward. Utställning om torp av Karin Nilsson. Ett samarbete mellan Kulturparken Småland och Regionteatern Blekinge Kronoberg.
 
Invigning lördag 23 april kl 13.00
Utställningen pågår till 22 maj 2016

Sveriges Radio 90 år: Avgörande ögonblick + Kråkguld - röster från naturmorgon

Sveriges Radio firar 90 år. Under jubileumsåret har svenska folket röstat fram de tio populäraste radioögonblicken. Resultatet av omröstningen finns att lyssna på i utställningen Avgörande ögonblick.
 
I utställningen finns även en del med bilder från Naturmorgon som i år firar 25 år. 
 
Pågick mellan 17/9 - 8/11 2015 
 

Sydsvenska bonader

En dold skatt ur våra samlingar. Fram till mitten av 1800-talet, innan massproduktionen kom igång, levde gemene man i en bildfattig värld. Men vid högtider plockade de småländska bönderna fram de mest fantastiska bonaderna. Målat på linnedukar, inspirerat av adelns bonader och av kyrkomålningar skapade man en egen originell folkkonst. Här kunde de ofta lokala målarna leva ut i färg, form och spännande historier oftast ur bibeln, i imponerande format, 4 x 1,5 m på längd och bredd är inte ovanligt. Vi visar nu ett 25-tal unika bonader ur våra samlingar från 1600-tal fram till 1860-talet.

 

14 juni 2015-28 mars 2016 

Brandplats 3

En utställning om tio års dokumentation om mordbranden i Tyresta nationalpark utanför Stockholm. Under två veckor i augusti 1999 genomförde svensk räddningstjänst, militär, hemvärn och polis en av de största räddningsinsatserna i modern svensk historia - för att rädda en skog. Björn Larsson vann Svenska Fotobokspriset 2013 med sin bok ”Brandplats 3”.

 

14/3-17/5

BRÄNNVIN!

Succéutställningen på lantbruksmuseet Hjärtenholm har utökats och flyttar in i Utvandrarnas hus under hösten och vintern. En utställning fylld av historiska fakta med vackra och märkliga föremål från Kulturparken Smålands samlingar och som bland annat handlar om brännvinets nyttjande vid årets och livets högtider, om godtemplare samt en riktig skröna om bränneriet på Dansjö gård utanför Alvesta. 
 
4 oktober 2014-22 februari 2015 
 

PURITY - David Magnusson

Fotografen David Magnusson har porträtterat och intervjuat deltagarna I “Purity balls” i USA. Dessa baler är en ceremoni som får många att höja på ögonbrynen, när en dotter lovar sin far ”renhet” och att hon ska vara oskuld tills det att hon gifter sig.

 

Utställningen invigdes 24 maj 2014 och pågick till 14 september 2014

 

Läs mer om utställningen här:
http://www.svd.se/kultur/de-lovar-papporna-att-vara-rena_8104432.svd 

SVENSKT JÄRN OCH INDISK BOMULL- Huseby bruks kontakter med den stora världen

Swedish Iron and Indian Cotton 

the Imperial Connection at Huseby Bruk

  

Utställningen handlar om Joseph Stephens tid som järnvägsentreprenör i Indien. Föremålen som visas i utställningen kommer från både Linnéuniversitetet och Huseby bruk,som till exempel Josephs Stephens dagböcker och fotografier.

 

 

Ansvarig för utställningen är, Dr Alexander Bubb
Postdoctoral Researcher, Linnaeus University

Utställningen är finansierad av Linneuniversitetet 

 

17 maj 2014-14 september 2015 

Kulturparken Småland AB,  Södra Järnvägsgatan 2, 352 29 Växjö