Skip to main content

Skapande skola

På Kulturparken Småland ges chansen att förstå sin historia och världen vi lever i idag. I skaparverkstäder som eleverna och Kulturparken utvecklar tillsammans finns det möjlighet att arbeta med allt från samtida glaskonst till forntida hantverkstekniker och material.

Genom utställningar, magasin, arkiv och kulturmiljöer möter vi länets historia och arbetar sedan med eget skapande i verkstaden. Vi har specialister inom konst, historia, etnologi och arkeologi. Tänk att få hålla i ett föremål som användes på stenåldern, prova historiska kläder eller gräva fram spännande fakta ur våra arkiv och sedan omsätta erfarenheten och den nya kunskapen i en skapande verkstad! 

Vi kommer till skolan och ni kommer till oss. Vi skräddarsyr projekt efter elevernas och skolans önskemål.  

Kontakt

Kontakta pedagogiska@kulturparkensmaland.se för mer information och bokning.

Exempel på vad vi kan erbjuda

Glas i alla färger och former 

Ta chansen att lära er det mesta om glas. I vårt magasin är det lätt att inspireras av mer än 45 000 föremål kopplade till glastillverkning och glasprodukter. I museets utställningar finns ännu mer glasprylar – allt från skisser, prover, maskiner, formar, tänger, saxar, spikar, pipor till glasföremål i alla möjliga stilar och storlekar.  

Efter att ha besökt magasinet och museet, sett och hört hur glas tillverkas och kan användas anordnas en skaparverkstad där glaset står i centrum. 

Historieskrivarna 

Med hjälp av arkivmaterial och föremål möter vi personer som stått för sina åsikter även om de förlorat jobbet eller blivit dragna inför domstol. Med exempel från historien diskuterar vi yttrandefrihet idag och vem som nuförtiden kan, får eller vågar säga obekväma sanningar.  

Projektet är ett samarbete med Det fria ordets hus. 

Håll dig uppdaterad
med vårt nyhetsbrev

Please do not fill this field!

© Copyright Kulturparken Småland | Behandling av personuppgifter