Skip to main content
Butiken på Smålands museum

När du besöker oss på Smålands museum, Sveriges glasmuseum eller Utvandrarnas hus föreslår vi att du även tar en runda i våra välsorterade museibutiker. Här hittar du bland annat produkter och böcker med starkt koppling till våra museer och utställningar. 

Butiken på Smålands museum/Sveriges glasmuseum

I vår museibutik på Smålands museum/Sveriges glasmuseum finns ett varierat och noga utvalt sortiment av glas, heminredning, böcker, smycken, leksaker och keramik med mera. Produkterna i butiken har stark koppling till Småland och många gånger till våra egna utställningar. Butiken är dessutom enkelt nåbar med gångavstånd från Växjö station. Hoppa in och shoppa medan du väntar på tåget!

Butiken på Utvandrarnas hus

Vi har även en mindre museibutik på Utvandrarnas hus. Butiken har fokus på den svenska amerikaemigrationen och erbjuder ett välsorterat utbud av litteratur om utvandringen till Amerika och Kanada och om svenskars öden och äventyr i det nya landet.


Beställ böcker via telefon eller e-post

Du kan beställa ett urval av våra böcker genom att ringa eller skicka e-post till oss på entren@kulturparkensmaland.se. Du kan beställa en eller flera böcker samtidigt. 

Studioglas i förändring – Gunnel Holmér, 1:a upplagan, 2020

249:- + 130:- (emballage och porto) = 379:- 

Åsa Brandt etablerade Sveriges första studioglashytta i Torshälla 1968 och hon skulle få många efterföljare. Flera av pionjärerna är fortfarande aktiva, samtidigt som också yngre generationer söker nya uttryck i glasmaterialet. Genom studioglasrörelsen har ett nytt kapitel i glasets historia kunnat skrivas.

På Sveriges Glasmuseum i Växjö visas den permanenta utställningen Studioglas i förändring. Utställningen har blivit möjlig genom objekt skänkta av konstnärerna själva. Nu kan denna äntligen kompletteras med föreliggande katalog. Därmed kan studioglasets fascinerande framväxt i Sverige följas även i ord och bild.

Katalogen är finansierad av Framtidens kultur och är ett samarbete mellan Kulturparken Småland – Sveriges Glasmuseum och Glasakademin.

Arkitekt Claes Knutson – Du får aldrig stunden tillbaka – Samuel Palmblad, 1:a upplagan, 2020

199:- + 100:- (emballage, porto) = 299:- 

”Och det var många som agerade – den knäpp-uppige arkitekten Claes Knutson i Alvesta hade dagen till ära t.o.m. skrudat sig i stadsarkitektuniform, som han själv raljerade”.

Citatet är hämtat ur en tidningsartikel som skrevs i samband med invigningen av Alvesta köpings nya kommunhus och reningsverk 1956. En rad dignitärer närvarade, bl.a. landshövdingen, och skribenten understryker den positiva andan på orten där omfattande nybyggnadsprojekt var under uppförande eller på planeringsstadiet. Vid denna tid hade Alvesta köping uppnått den aktningsvärda åldern av elva år och framtidsoptimismen spirade. Köpingen bildades den 1 januari 1945 efter att Aringsås landskommun ombildades och municipalsamhället upplöstes.

Ett litet antal mycket företagsamma politiker drev kraftfullt frågan om utveckling och modernisering av samhället där behovet av bostäder ständigt växte. Den person som gavs uppgiften att realisera byggplanerna var nästan uteslutande stadsarkitekt Claes Knutson. I rollen som stadsarkitekt med egen affärsdrivande byrå erhöll Claes under 1950- och 60-talen en mångfald av stora uppdrag där slutresultaten i grunden påverkat bilden av tätorten. Hans knäpp-uppiga stil, som journalisten uttryckte, och förkärleken till det extravaganta innebar att även personen Claes väckte stor uppmärksamhet i den lilla köpingen.

I rollen som stadsarkitekt presenterades studier kring lämpliga exploateringsområden vilka ofta resulterade i konkreta stadsplaner. När bostadsområdena sedan skulle ritas och förpackas i konkreta bygglovshandlingar förändrades rollen där firman Claes Knutson arkitekt SAR Alvesta övertog arbetet. Ett smidigt och effektivt men med dagens ögon affärsetiskt högst tveksamt upplägg. Den karismatiske Knutson tog samhället med storm och arkitektbyrån växte i takt med den intensiva byggverksamheten som präglade Alvesta liksom flertalet tätorter i Sverige under 50- och 60-talen.

Kosta mosaik – Samuel Palmblad, 2016

198:- + 100:- (emballage, porto) = 298:- 

Kostamosaiken blev snabbt populär under 1950-talet och tillverkningen gav ett stort antal kvinnor sysselsättning. En helt ny produktionshall uppfördes i början av 1960-talet men redan efter några år hopade sig orosmolnen.

Den utländska konkurrensen blev för svår vilket medförde att bruksledningen tvingades avveckla all mosaikverksamhet 1967. Färgsprakande glasfält kan dock ännu beskådas över hela vårt land vilkas karakteristiska beståndsdelar framställs av skickliga glasarbetare i det lilla småländska brukssamhället.

Varor från Museibutiken

Håll dig uppdaterad
med vårt nyhetsbrev

Please do not fill this field!

© Copyright Kulturparken Småland | Behandling av personuppgifter