Skip to main content
Utvandrarnas hus i Växjö

Utvandrarnas hus invigdes i augusti 1968 och är Nordens största institut med fokus på emigrationen till Nordamerika. I Utvandrarnas hus finns utställningar, arkiv, bibliotek och forskningsverksamhet. I de olika utställningarna skildras 1800- och 1900-talens stora emigrationsvåg till Amerika.

Stiftelsen Svenska Emigrantinstitutet på Utvandrarnas hus

Stiftelsen Svenska Emigrantinstitutet grundades 1965 på initiativ av då tillträdande landshövding i Kronobergs län Gunnar Helén. Syftet var att samla in och bevara arkiv, litteratur och minnen från den svenska emigrationsepoken 1846-1930 då närmare 1,3 miljoner svenskar utvandrade till USA och Kanada.

Den välbesökta forskningsavdelningen vid Utvandrarnas hus är därför en nationell och internationell guldgruva för både släkt- och emigrationsforskare. Sedan 2015 driver Kulturparken Småland arbetet med Utvandrarnas hus och med stiftelsens samlingar enligt ett samverkansavtal.

Utställningen Det nya landet

I den permanenta utställningen Det nya landet – drömmen om Amerika skildras utvandringens olika faser, landet som emigranterna lämnade och landet de kom till ur flera perspektiv. I utställningen Moberg och utvandrarna skildras genom originalmanuskript, fotografier och originalföremål Vilhelm Mobergs författarskap med särskild tyngdpunkt på Utvandrarromanerna.

Emigrantinstitutets Vänner

En vänförening till Svenska Emigrantinstitutet bildades 1984 och hittills har över två miljoner kronor kunnat investeras i utställningar och verksamheten i stort. Emigrantinstitutets Vänner har även egen bokutgivning.

Vilhelm Moberg-sällskapet

Vilhelm Moberg-sällskapet delar lokaler och arkiv med Kulturparken Småland och Svenska Emigrantinstitutet.

Adress Utvandrarnas hus

Vilhelm Mobergs gata 4, 352 29 Växjö

Aktuella utställningar

Moberg och utvandrarna

Moberg och utvandrarna

Våra berättelser

Våra berättelser

Med svenska rötter

Med svenska rötter

Mrs Thyra Peterson´s Memorial Collection of Swedish-American Art

Mrs Thyra Peterson´s Memorial Collection of Swedish-American Art

Det nya landet – drömmen om Amerika

Det nya landet – drömmen om Amerika

    Håll dig uppdaterad
    med vårt nyhetsbrev

    Please do not fill this field!

    © Copyright Kulturparken Småland | Behandling av personuppgifter