Skip to main content

Smålands museum och Sveriges glasmuseum

Smålands museum och Sveriges glasmuseum sett från Museiparken

Smålands museum och Sveriges glasmuseum i Växjö presenterar en unik kombination av historisk kultur och en djupdykning i svensk glaskonst. Genom en mångfald av utställningar tar museerna besökaren på en resa genom tid och konstnärlig utveckling och bjuder på en rik upplevelse av Kronobergs och Smålands historiska arv.

Kulturhistoria och svenskt glas

Smålands museum är Sveriges äldsta länsmuseum, grundat den 3 februari 1867 på initiativ av Gunnar Olof Hyltén-Cavallius. Museibyggnaden stod färdig 1885 och invigdes formellt 1890.

Smålands museum har en mycket bred verksamhet med permanenta och tillfälliga utställningar som genom en mångfald av uttryck belyser Kronobergs kulturhistoria i dåtid, nutid och framtid. Genom en omfattande pedagogisk verksamhet, guidade visningar och konferenser når museet en stor publik, såväl ung som gammal.

Sveriges glasmuseum är sedan 1995 en separat del av Smålands museum. I de permanenta utställningarna ”Svenskt glas under sex sekler 2.0” och ”Studioglas i förändring” kan besökaren följa det svenska glasets utveckling från äldsta tid till nutidens fantastiska svenska studioglas. De permanenta utställningarna kompletteras med tillfälliga utställningar ofta med fokus på enskilda formgivare eller ett speciellt glasbruk.

I samma byggnad som Smålands museum/Sveriges glasmuseum finns restaurangen Izakaya moshi. De erbjuder vällagade smårätter med inspiration hämtad från Japan, Vietnam, Korea och Kina.

Adress

Besöksadress Södra Järnvägsgatan 2, 352 29 Växjö

Leksaker från utställningen Lekfullt

Leksaker från utställningen Lekfullt på Smålands museum.

Aktuella utställningar

    Håll dig uppdaterad
    med vårt nyhetsbrev

    Please do not fill this field!

    © Copyright Kulturparken Småland | Behandling av personuppgifter