Skip to main content

Mrs Thyra Peterson´s Memorial Collection of Swedish-American Art

  • Utvandrarnas hus
Mrs Thyra Peterson´s Memorial Collection of Swedish-American Art
Mrs Thyra Peterson´s Memorial Collection of Swedish-American Art visar ett antal verk ur den svenskamerikanska konstsamling som donerades till Smålands museum 1935 av Charles S. Peterson till minne av hustrun Thyra Peterson.

Här finns målningar av ett 20-tal svenskamerikanska konstnärer, verksamma under 1900-talets första hälft. Motiven sträcker sig från vidsträckta prärier, djupa skogar och stormande hav till framväxande infrastruktur och samhällen. Genom konstnärernas ögon skildras det nya landet, i skiftande årstider, ljus och stämningar.

Charles och Thyra Peterson

Charles S. Peterson (1873–1943) var född i Filipstad i Värmland och emigrerade till Amerika när han var 15 år gammal. I Chicago etablerade han sig som direktör för the Peterson Linotyping Co. och blev senare även en inflytelserik kommunalpolitiker. Han gifte sig 1901 med Thyra Hjertqvist (1881–1933), svenskamerikan i andra generationen med småländska rötter i Växjö och Alvesta.

Makarna Peterson engagerade sig i det svenskamerikanska föreningslivet och blev med åren välkända kulturpersonligheter i Chicago. De delade ett stort intresse för konst och fungerade som mecenater för svenska konstnärer som utvandrat till Amerika. De var bland annat en drivande kraft bakom flera svenskamerikanska konstutställningar.

Makarna stöttade även konstnärerna genom att köpa konst och byggde genom åren upp en privat samling. Efter Thyras död 1933 beslutade hennes make att donera en stor del av samlingen till Smålands museum, som en hyllning till sin hustru och hennes släktband till Värend.

Håll dig uppdaterad
med vårt nyhetsbrev

Please do not fill this field!

© Copyright Kulturparken Småland | Behandling av personuppgifter