Skip to main content

Vägen till frihet – Vandringsutställning

  • Vandringsutställning för utskrift
Vägen till frihet – Vandringsutställning
I slutet av andra världskriget fick Svenska Röda Korset i uppdrag att rädda människor ur nazisternas fångläger. I mars 1945 sattes en aktion igång som involverade många deltagare och fordon, däribland fanns 36 vitmålade bussar med röda kors på. Aktionen har blivit känd som ”De vita bussarna”.

Uppdraget var inledningsvis att rädda danskar, norrmän och tyskar med svenskt medborgarskap. Efterhand togs även människor med andra nationaliteter till Sverige. Sedan tidigare fanns en plan för hur man skulle kunna flytta barn, kvinnor och äldre från Skåne till Småland om Sverige blev indraget i kriget. Planen användes nu för att fördela flyktingarna till förberedda läger i Småland och andra landskap i södra Sverige.

I maj 1945 avslutades aktionen och då hade de vita bussarna fört ungefär 15 500 personer till Sverige. Det har inte tidigare funnits någon sammanställning om hur mottagandet i Kronobergs län såg ut 1945. Kulturparken Småland har därför velat bidra till mer kunskap om händelsen. Vi har sökt information i arkiv och för sökt hitta människor som känner till eller själva minns den här tiden.

Utställningen Vägen till frihet är en vandringsutställning som bygger på resultatet av efterforskningarna om det småländska flyktingmottagandet under andra världskriget.

Vandringsutställningen Vägen till frihet

Här laddar du enkelt ner vandringsutställningen Vägen till frihet samt instruktioner om hur du ställer upp utställningen. Utställningen är anpassad för att kunna skrivas ut på de flesta skrivare och är gjord för att skrivas ut i A3-format.

Ladda ner vandringsutställning Vägen till frihet samt utställningsinstruktioner

Håll dig uppdaterad
med vårt nyhetsbrev

Please do not fill this field!

© Copyright Kulturparken Småland | Behandling av personuppgifter