Skip to main content

There is a song in everything

  • 25/5 – 29/9 2024
  • Sveriges glasmuseum
There is a song in everything
Vi lyssnar på vinden, vägarna, husen och landskapet. Vi går i fotspår, berör föremål. Betydelser och mysterier sjunger svagt. Vi står mitt emellan det som varit och det som kommer. Möt Lotta Söder och Malin Gezelius i årets sommarutställning på Sveriges glasmuseum.

Glaset som material har varit centralt på olika sätt i våra arbeten. Skört, starkt , omöjligt, vackert, krävande . Som bärare av det sakrala, av vardagsliv. Material som format liv och platser. Dyrbart och sårbart. Det talar till oss.

Lotta Söder visar blåsta glascollage, mosaiker och textila bilder där screen, text och färg är centrala element. Mönster och bilder från olika tider och platser möts i hennes verk. Det inre rummet är i fokus.

Malin Gezelius visar foton från glasriket i stort format och bilder på glas. Hennes arbeten tar sin startpunkt i Kosta där hon växte upp. En djup kärlek till platsen, människorna och magin i glaset drar som ett stråk genom bilderna. En klar blick av förändringen av landskap och kultur ger hennes poetiska foton en djupare svärta. Närvaro och frånvaro är centrala teman.

Lotta Söder f. 1959

Lotta Söder f. 1959, bor och verkar i Göteborg. Sedan tidigt 1990-tal har hon ställt ut på gallerier och museer i Sverige och runt om i Europa. Hon har också genomfört en rad offentliga uppdrag bland annat på Östra Sjukhusets barnklinik, utanför Bohuslänsmusem, i entrén på Skanskas huvudkontor och i Gunnareds nya kyrka. Hennes verk finns även representerade i samlingar tillhörande kommuner och landsting, Statens konstråd och Sveriges glasmuseum i Växjö. Lotta har sin ateljé och verkstad i sockerbruket i Göteborg och har även samarbetat med glasblåsare i Kosta Boda Glas Factory för att omvandla bilder till glaskärl.

– I kärlen bildas en symbios av mönster, texter och symboler från olika tidsepoker och delar av världen, där de smälter samman och förändras när ljuset spelar över dem. Människans obegripligt stora berättelse är aldrig fullständig och just därför så trösterik och vacker. Allting låter sig inte förklaras, och det är som det ska.

Ett citat som ofta återkommer i Lottas konstnärliga praktik är Leonard Cohens kända fras från låten Anthem ”there is a crack in everything, that’s how the light gets in.”

– Jag söker efter skönheten i det ofullkomliga och det oväntade i mitt arbete. Jag strävar efter att finna den brutna linjen, asymmetrin i det som verkar symmetriskt och det något snedvridna, eftersom det är där som något sant och vackert ofta gömmer sig.

Malin Gezelius f. 1959

Malin Gezelius är utbildad vid Nordens fotoskola, inriktad på dokumentär- och konstfotografi och har främst jobbat med bokproduktioner på Medströms bokförlag. Jobbar nu med egna fotoprojekt.

Har medverkat i utställningar runt om i Sverige bland annat Våtmarker tillsammans med Lena Källberg på Galleri Kontrast 2023 och på Sandvikens konsthall 2021. Utställning tillsammans med Anders Onerup, Sädesmagasinet i Smedstorp, 2022, Amplexus på Konstmagasinet i Katrineholm 2022, Sommarutställningen i Grythyttan 2019, Strömmar x 4 , Arvika konsthall 2018.

Har erhållit olika stipendier, nu senast Konstnärsnämndens ettåriga arbetsstipendium 2022 och Författarfondens ettåriga stipendium 2021.

Finns representerad i ett antal kommuner och regioner. Nu senast, 2019, med 37 bilder till de nya avdelningarna på Södersjukhuset i Stockholm.

Håll dig uppdaterad
med vårt nyhetsbrev

Please do not fill this field!

© Copyright Kulturparken Småland | Behandling av personuppgifter